Jeugdhoek: gids voor beginners!

Innerlife
Hoogvlieger
Hoogvlieger
Berichten: 813
Lid geworden op: Di 22 Mei 2007, 21:25
Contact:

Jeugdhoek: gids voor beginners!

Berichtdoor Innerlife » Wo 04 Jul 2007, 13:14

Hierbij wil ik een woordje uitleg neertypen over de hobby op zich. Het is vooral een gids voor beginnende vogelliefhebbers, of een stukje nostalgie voor de oudere kwekers onder ons :)


Een volgend scenario is voor menig vogelliefhebber de aanvang van hun hobby geweest. Oom of tante, oma of opa of zelfs pa of ma wou zoon/dochterlief plezieren met een vogeltje. Dat vogeltje is in de meeste gevallen een zebravink, een grasparkiet of een kanarie. Ook een valkparkiet komt vaak voor als eerste vogel.

Het is een fase waarbij vooral veel vragen ontstaan die ook wel vaak verkeerd opgelost worden. Het zijn meestal problemen die kunnen opgelost worden door een simpel boekje te kopen over de vogel in kwestie. Deze boekjes zijn in elke dierenzaak verkrijgbaar en kosten vaak niet veel (gemiddeld een € 7,00).

Jammergenoeg worden vogels soms heel ondoordacht aangekocht. De vogel in kwestie weet het kind of zijn ouders/familie te paaien. De soorten die ik reeds vernoemde kosten bovendien weinig geld en lijken direct een attractie. Meestal vergeet men dan terstond dat er heel wat meer bij komt kijken dan wat voederen en de eerste de beste kooi kopen.

Omdat men de vogels ondoordacht koopt, weet men er nagenoeg niets over. Enkele simpele vragen worden door de dierenzaak opgelost (inzake voedsel & huisvesting), maar over gedrag en andere behoeften wordt vaak geen woord gerept.

Voor kwekers en ervaren liefhebbers spreekt het voor zich dat een distelvink in een buitenvolière zijn eigenaar best wel kan missen, terwijl een grijze roodstaartpapegaai wegkwijnt bij een gebrek aan aandacht.
Een zebravink alleen houden is bijna een marteling, terwijl 2 kanariemannen elkaar tot ter dood bevechten.

Indien we het stadium van de "ene huiskamervogel" overschrijden, en evolueren naar de eerste buiten- of kamervolière gebouwd met de hulp van opa/papa, dan komen er opnieuw problemen bij kijken. De kinderen weten amper welke combinaties ze kunnen maken, en vaak weten de ouders het al helemaal niet. (tenzij ze ook kweken natuurlijk)

Elke jongeling (en menig oudere liefhebber) droomt van een volière met zoveel mogelijk soorten in alle kleuren en zang. En al snel weet men ook uit ervaring dat dit onmogelijk is. De kromsnavels vallen de zwakkere vogels aan, de peperdure Japanse nachtegaal pikt eieren van andere vogels, de rijstvogels pikken nestmateriaal en van kweken komt al helemaal niets in huis. Dit verschijnsel gaat dan ook vaak gepaard met een sterke toename van ziektes en bijgevolg sterfte, en nagenoeg geen kweekresultaten.

Dit is een korte situatieschets van wat naar mijn mening zoal voorkomt bij de aanvang van deze hobby. Op deze manier wil ik enkele basisproblemen aanpakken en de jonge kweker op weg helpen naar goede resultaten en een evenwicht in zijn hobby.


Basisprincipes

Een vogel is een levend wezen, en voor een levend wezen dient men respect te tonen. Men kan het niet opbergen of 3 weken achterlaten als een fiets of een computer.
De vogel is volledig van JOU afhankelijk en JIJ hebt de volledige verantwoordelijkheid die je moet (leren) opnemen!
Hierbij zijn goede afspraken met je ouders van belang. Indien je je vogel 2 weken uitstekend verzorgt en er daarna niet meer naar omkijkt, dan worden je ouders er vroeg of laat door geneteld. Uiteindelijk wordt de vogel de dupe, en dat willen we op dit forum niet :P

Indien de huiskamervogel een partner krijgt, denk dan nooit aan extra zakgeld. Ook al kweek je 100 zebravinken per jaar, dan nog zullen je inkomsten niet volstaan om de vogels te voorzien van goede zorgen.
Als het je doel is om extra te verdienen, dan kun je beter een andere hobby zoeken.

Wees bewust van het feit dat vogels houden aardig wat geld kan kosten. Het hangt er dan ook serieus vanaf welke huisvesting je de vogels wil aanbieden, en welke vogels je uiteindelijk wil gaan houden.
Hou er ook rekening mee dat de basis zaadmengeling niet volstaat om de vogel in al zijn voedingsstoffen te voorzien.


De huiskamervogel

Zo, de grasparkiet Coco trekt bij ons in. We kopen hem een ronde veelkleurige kooi van €40 met verticale spijlen en we zetten dit op de vensterbank in de keuken vlak bij een raam op een kiertje.

Wat is er fout?
Ten eerste geeft een ronde kooi voor sommige vogels een gevoel van onveiligheid, vooral als deze ergens centraal komt te staan. De vogel voelt zich meestal beter als er één of 2 kanten zijn waar het dicht is. (tegen een muur)
Verticale spijlen nemen voor parkieten een extra speeltje af, want parkieten klimmen graag en bij verticale spijlen is dit bijna niet mogelijk. Voor een grasparkiet kan je dus beter een kooi kopen met horizontale spijlen. De kanarie gedijt evenwel in een kooi met verticale spijlen, want deze klimt niet ;)

De keuken lijkt op het eerste zicht de ideale plaats, maar is dit zeker niet. Vogels kunnen namelijk niet goed tegen bvb de dampen van frituurolie of andere gassen die vrijkomen bij het koken of poetsen.
Bovendien staat de vogel op de vensterbank, en als er toevallig felle zon is en jij zit lekker op de schoolbanken, dan wordt je vogel levend gestoofd.
Denk dan niet dat het raam open zorgt voor "verfrissing" en de hitte zal compenseren. Vogels zijn echt heel hard vatbaar voor tocht, en dit loopt dan meestal fataal af.

Dit is slechts een heel kleine greep uit wat zoal fout kan gaan bij de huisvesting, er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de vogel (ik denk maar bvb aan andere huisdieren zoals katten en honden).


Kweken met vogels

Wat zeker moet vermeld worden als we uitwijden over de kweek, is het feit dat men erg veel geduld moet opbrengen. Vogels kweken is een erg duurzame hobby. Het is ook vaak zo dat het resultaat van al je moed en inzet pas gezien wordt na enkele jaren.

Gelukkig kan men op korte termijn ook al een dergelijk resultaat zien in de vorm van bvb een eerste legsel.
Wanneer de onrust in de volière/kooi toeneemt, dan wordt de liefhebber vaak geboeid door dit gedrag. Men begint het door te hebben dat de vogels iets van plan zijn en wanneer de nestbouw op gang komt, dan is de bal aan het rollen :)

Voor de vogels zelf is de kweek een extra inspanning, en om een extra inspanning te doen moet men als eigenaar ze ook extra middelen geven om zich te onderhouden.

Er moet voldoende nestmateriaal verstrekt worden (afhankelijk van de soort vogels natuurlijk). Verder is het ook verstandig om de vogels eivoer te verstrekken, en wat extra vogelmuur of ander groenvoor wordt ook graag gegeten.

Hou er rekening mee dat de "waarde in euro" van een vogel puur economisch te verklaren is. Algemeen geldt dat -los van bvb een importverbod- een moeilijk te kweken vogel ook duurder is dan een makkelijker te kweken vogel.

Het spreekt voor zich dat, indien je toevallig eigenaar bent van een moeilijker te kweken vogel, je extra geduld moet hebben. Sommige vogels zijn zelfs pas broedrijp op een bepaalde leeftijd; ik denk hierbij aan halsbandparkieten waarbij men toch een 3tal jaar moet wachten, of zelfs papegaaien, daarbij is het nog een stuk langer.

Andere vogels kunnen na 9 maand al aan de kweek beginnen (bvb zebravinken of japanse meeuwjtes). Men moet er wel rekening mee houden dat als men kweekt met een jong koppeltje vogels, deze vaak beginnersfouten maken.
Dit kan zich op allerlei manieren uiten. De vogels hebben bvb weinig bevruchte eieren of helemaal geen bevruchte eieren. Of ze broeden onregelmatig waardoor er helemaal niets kipt. Of alles lijkt perfect te gaan maar opeens voederen ze de jongen niet meer, waardoor deze uiteindelijk sterven.
Het zijn voor de vogels beginnersfouten, en men moet afwachten tot ze wat meer ervaring opgedaan hebben. Enkele legsels later gaat het gewoonlijk heel wat beter!

Als hobbykweker sta je dus ook vaak voor ferme teleurstellingen, en ik weet niet waarom, maar vaak lijken die teleurstellingen nog eens allemaal vlak na elkaar te komen waardoor je als vogelliefhebber het bos door de bomen niet meer ziet.

Het is dan ook van belang dat je doorzet en niet opgeeft, en veel geduld oefent. Er zijn tientallen mensen op dit forum die kunnen bevestigen dat geduld uiteindelijk loont, de aanhouder wint weldegelijk ;)Ik zou zeggen, jonge mensen, laat u niet afschrikken door mogelijke problemen die hier voorgeschoteld worden, maar laat het een richtlijn zijn :)

Als er onderwerpen zijn waarover jullie ook een tekstje willen zien, laat me dit weten, dan zorg ik daarvoor!
Alle bijkomende problemen of vragen; posten maar!

Innerlife

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast