Kanarie plukt veren

Nol
Dooier
Dooier
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 02 Mar 2021, 18:49
Contact:

Kanarie plukt veren

Berichtdoor Nol » Di 02 Mar 2021, 20:31

Ik ben nieuw hier maar heb vanaf 1972 t/m 1998 grote volieres gehad dus ben bekend met het houden van vogels in de voliere maar nu sta ik voor een raadsel en hoop hier de oplossing te krijgen.

We hebben een koppeltje kanaries in een kooi in de huiskamer wat zeer aan elkaar gehecht is, pop wordt gevoerd en wil graag broeden, man zingt goed.
Ze zitten het hele jaar bij elkaar en mogen vrij rondvliegen in de kamer.
Een maand geleden bleef ze maar veren slepen en had ze broedneiging dus heb ik een nesthokje geplaatst wat ze gelijk ging inrichten.
Na enkele dagen had ze 1 ei en later nog 2 dus totaal 3 eieren, helaas waren er 2 onbevrucht en het andere ei kwam niet uit.
Nestkastje heb ik weer verwijderd want vond het erg vroeg.
Nadat het nesthokje is verwijderd zie ik veel donsveren en vleugel pennen liggen waar ze beiden mee spelen maar dat gaat zover dat ik kale plekjes gaat zien op de borst en buik van de man
Bij de pop zie ik een kaal plekje in de nek als ze de nek beweegt.
Ook zie ik dat het popje dunne ontlasting had wat nu iets beter is geworden maar nog wel waterig
Ik heb ze nu even gescheiden en beiden zitten nu apart in een eigen kooi maar de man zingt nu niet meer en pop gaat snel slapen.
Ze stonden naast elkaar en zagen elkaar wel maar ik heb het popje toch maar even elders neer gezet waardoor ze elkaar niet meer kunnen zien.
Als het popje uit de kooi komt gaat ze gelijk naar de kooi van het mannetje toe en blijft op zijn kooi zitten, andersom het mannetje er uit heb ik het nog niet geprobeerd.

Nu de vragen :
Doe ik er goed aan om ze te scheiden ?
Dat verenverlies of plukken is toch niet normaal in deze tijd ? Het is nu toch geen ruitijd !
Komt dat door de broedneiging ?

Elk advies is welkom.
Alvast bedankt.
Groet, Nol

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast