Valkparkiet

Gebruikersavatar
Saskia
Goudhaan
Goudhaan
Berichten: 3762
Lid geworden op: Za 15 Okt 2005, 21:27
Locatie: Noordbroek
Contact:

Valkparkiet

Berichtdoor Saskia » Ma 15 Jan 2007, 02:24

[img]http://beestjes.punt.nl/_files/2009-06- ... poster.jpg[/img]


[size=150]Valkparkiet[/size]
[i]Nymphicus hollandicus[/i]

De valkparkiet is een in Nederland en België vrij populaire volière- en kooivogel, die oorspronkelijk uit Australië afkomstig is.


[b]Oorsprong[/b]
John Gould was de eerste die valkparkieten beschreef. Hij vermeldde in zijn boek The birds of Australia (1839) dat de grond in Australië bezaaid was met valkparkieten en dat op takken van bomen nog eens honderden vogels zaten. Hij gaf de vogel de wetenschappelijke naam Palaeornis novae-hollandiae, oude vogel uit Nieuw-Holland. In 1850 werden de eerste Europese valkparkieten geboren in Duitsland. In Nederland werden in 1865 de eerste valkparkieten gekweekt, en in België in 1870. Pas in 1965 kreeg de valkparkiet zijn huidige wetenschappelijke naam: Nymphicus hollandicus. 'Nymphicus' betekent: gelijkend op een nimf, en 'hollandicus': van Holland (Nieuw Holland is een oude benaming voor een deel van Australië). Recent onderzoek van mitochondriaal DNA heeft aangetoond dat de valkparkiet een kleine kakatoe is, en het meest verwant met de donkergekleurde kakatoes van het geslacht Calyptorhynchus.

[b]Uiterlijk[/b]
De wildkleur valkparkiet is de meest voorkomende en heeft de volgende kenmerken: Grijs met witte vlekken op de vleugels, een gele kop met een gele kuif, en oranje oorvlekken. Er zijn ook andere kleurvariëteiten gekweekt, bv. de lutino, opaline(gepareld), grijs en wit, en albino. Het geslachtsverschil is weinig opvallend - de mannetjes ('man') hebben een gele kop en kuif, het vrouwtje ('pop') heeft een minder gele kop, wat vooral bij onderlinge vergelijking van een paartje opvalt, en ook niet bij alle kleurvarianten zichtbaar is. Kenners kunnen het eerder aan bepaalde gedragingen zien, mannetjes vertonen machogedrag. Ze wegen 80 à 110 gram en zijn ongeveer 30 tot 33 centimeter lang (kop-staart).

Valkparkieten kunnen goed als huisdier worden gehouden maar aspirant-valkparkiethouders moeten zich realiseren dat vooral de mannen erg luidruchtig kunnen zijn en dat de veren stof produceren, er zijn speciale onderdonsveren die tot een soort poeder uit elkaar vallen, net als bij duiven. Vooral als ze in de eerste 8 levensweken veel met mensen in contact komen kunnen ze erg tam worden. Valkparkieten kunnen een aanzienlijke leeftijd bereiken (15-25 jaar). Ze komen in gevangenschap relatief gemakkelijk tot broeden.


[b]Dieet[/b]
Ze eten voornamelijk grof parkietenzaad, daarnaast wordt aangeraden om ook met grote regelmaat groenvoer aan te bieden. Er moet ook dagelijks vers drinkwater beschikbaar zijn. Naast grof parkietzaad bestaan er ook totaalvoeders in de vorm van pellets. Sommigen vinden pellets minder gewenst omdat ze de functie van de krop overbodig maken. Anderen zijn van mening dat pellets een volwaardiger voer zijn. Om de krop goed te laten werken heeft de parkiet maagkiezel nodig in de kooi, waarvan hij er af en toe een naar binnen werkt. Dit is namelijk nodig voor de vermaling van het eten in de krop.

Wanneer men met valkparkieten wil kweken dus wanneer een mannetje en een vrouwtje bij elkaar worden gezet en er jongen worden verwacht, kan er eivoer worden bijgegeven. Dit is normaal gesproken niet nodig om de vogels gezond te houden.


[b]Kooi[/b]
Minstens 40x50x60 cm, en dan nog wel af en toe buiten de kooi laten vliegen. Tralies dienen horizontaal te lopen om klauteren mogelijk te maken. Natuurlijk is het beter om een ruimer onderkomen voor de valkparkiet te kiezen zodat deze volledig tot zijn recht komt. Een volière, buiten of binnen, is ideaal voor een valkparkiet, die dan te allen tijde zijn vleugels kan strekken.


[b]Een zieke valkparkiet[/b]
Een zieke valkparkiet is vaak te herkennen aan een ander gedrag dan normaal. Hij zit bijvoorbeeld bol in de veren of slaapt zelfs de hele dag. Een zieke valkparkiet slaapt daarnaast over het algemeen op 2 poten in plaats van 1. Ga met een zieke valkparkiet zo snel mogelijk naar de dierenarts om een diagnose te laten stellen. Mocht de valkparkiet namelijk de zogenaamde papegaaienziekte hebben dan is behandeling bij de mensen die met de besmette dieren in aanraking zijn geweest soms ook noodzakelijk. De meeste ziektes van valkparkieten zijn simpel te genezen.


[b]Valkparkiet is geen parkiet[/b]
Ondanks de naam behoort de valkparkiet niet tot de parkieten maar tot de kaketoes. Ook de valkparkiet heeft een kuif die hij rechtop kan zetten. Van alle kaketoesoorten is de valkparkiet de kleinste.


[b]Als huisdier[/b]
De valkparkiet is goed als huisdier te houden, als het stof en het lawaai geen bezwaar zijn. Ze kunnen erg tam worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een angstige of boze valkparkiet wel hard kan bijten als hij dat wil. Valkparkieten zijn zelfs zo schuchter dat kleinere, maar agressievere vogels zoals parkietjes ze soms het leven zuur kunnen maken en ze zelfs kunnen verwonden. Probeer altijd een jonge handtamme valkparkiet te kopen; een oudere valkparkiet is moeilijker en soms helemaal niet tam te maken. Kijk ook of de valkparkiet een ring om zijn poot heeft; deze kan links of rechts worden aangebracht. Zo kan men met zekerheid zeggen of de vogel inderdaad nog jong is. Tam maken begint met de vogel uit de hand te laten eten. De valkparkiet is van nature sociaal en nieuwsgierig, en zal als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt zelf initiatief nemen. Er zijn ook kwekerijen waar de vogel (soms tegen extra betaling) handtam wordt gemaakt. Kortwieken maakt het tam maken meestal eenvoudiger omdat de vogel zich niet zo makkelijk meer aan zijn baasje kan onttrekken. Men heeft dan in ieder geval tot de volgende rui de tijd.

cnoelie
Krielkip
Krielkip
Berichten: 193
Lid geworden op: Za 02 Jan 2010, 01:59
Locatie: Bergeijk
Contact:

Re: valkparkiet (Nymphicus hollandicus)

Berichtdoor cnoelie » Za 16 Jan 2010, 15:43

geslachtsonderscheid: mannen hebben een totaal zwarte staart en de poppen gestreept en gestippeld. geld voor de wildkleuren.

kimberly
Dooier
Dooier
Berichten: 17
Lid geworden op: Do 07 Jun 2007, 09:32
Locatie: Utrecht
Contact:

Re: valkparkiet (Nymphicus hollandicus)

Berichtdoor kimberly » Do 10 Mar 2011, 21:52

Jah ik zit nu al jaren te denken wat zij ze nou man of pop kunnen jullie je mening eens laten weten. heb namelijk veel boeken bekeken en gedaan maar word er niet wijzer van.

Dit zijn mijn valkies,

Layla en Joep wie is de man wie is de pop of pop - pop of man - man

http://i67.photobucket.com/albums/h305/ ... MG8753.jpg

http://i67.photobucket.com/albums/h305/ ... MG8723.jpg

Gebruikersavatar
Antoine
Hoogvlieger
Hoogvlieger
Berichten: 539
Lid geworden op: Di 01 Nov 2005, 18:19
Locatie: Leuvensesteenweg 11 3290 Diest (Belgie)
Contact:

Re: valkparkiet (Nymphicus hollandicus)

Berichtdoor Antoine » Do 10 Mar 2011, 21:55

Op foto 1 is links de man en rechts de pop.
Foto twee is een pop.
Ik spreek hier wel over de wildkleur.
De pop heeft veel minder geel in de kop dan de man.

kimberly
Dooier
Dooier
Berichten: 17
Lid geworden op: Do 07 Jun 2007, 09:32
Locatie: Utrecht
Contact:

Re: valkparkiet (Nymphicus hollandicus)

Berichtdoor kimberly » Vr 11 Mar 2011, 13:33

ja toen we ze kochten zei de kwekker het andersom, ik twijfelde toen al, maar veel boeken spreken elkaar tegen dus ik wist het even niet meer.

Want de de rechter op foto 1 (is trouwens dezelfde als foto 2;)) zit altijd boven op die andere dus dat was toen weer al verwarring alom(A) ze hebben het gezellig samen en ze zijn super en dat vind ik het belangrijkste;)

Heinz
Dooier
Dooier
Berichten: 10
Lid geworden op: Di 12 Apr 2016, 12:10
Contact:

Re: Valkparkiet

Berichtdoor Heinz » Do 14 Apr 2016, 19:45

Hoe zit het dan met de parkiet die enkel wit Heeft?

Gebruikersavatar
JohanPG
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1777
Lid geworden op: Do 21 Mei 2009, 22:22
Locatie: Alteveer (GN)
Contact:

Re: Valkparkiet

Berichtdoor JohanPG » Za 16 Apr 2016, 10:51

Heinz schreef:
> Hoe zit het dan met de parkiet die enkel wit Heeft?

Valkparkieten die helemaal wit zijn, zijn eigenlijk witmasker lutino's. Een bepaalde kleurmutatie dus (eigenlijk 2 in 1), ook wel albino genoemd. Het geslacht is bij deze vogels moeilijk te bepalen, hiervoor zou je al naar het gedrag moeten kijken vande vogel. In ieder geval niet aan uiterlijke kenmerken te zien.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Toekan-Toerako
Moderator
Moderator
Berichten: 713
Lid geworden op: Ma 22 Jul 2013, 16:16
Locatie: Vlaardingen
Contact:

Re: Valkparkiet

Berichtdoor Toekan-Toerako » Za 16 Apr 2016, 11:21

JohanPG schreef:
> Heinz schreef:
> > Hoe zit het dan met de parkiet die enkel wit Heeft?
>
> Valkparkieten die helemaal wit zijn, zijn eigenlijk witmasker lutino's. Een bepaalde
> kleurmutatie dus (eigenlijk 2 in 1), ook wel albino genoemd. Het geslacht is bij deze
> vogels moeilijk te bepalen, hiervoor zou je al naar het gedrag moeten kijken vande
> vogel. In ieder geval niet aan uiterlijke kenmerken te zien.

Of DNA test :)
I believe I can fly!!!

-> Download de Tapatalk App voor het Volièreforum! Voor iOS en Android

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten