Indische nonpareil

Gebruikersavatar
Saskia
Goudhaan
Goudhaan
Berichten: 3762
Lid geworden op: Za 15 Okt 2005, 21:27
Locatie: Noordbroek
Contact:

Indische nonpareil

Berichtdoor Saskia » Wo 04 Jan 2006, 19:51

Afbeelding

Indische nonpareil (erythrura prasina)

Herkomst:
Sumatra. Java, Borneo.


Grootte:
14 tot 15 centimeter.


Kleurbeschrijving:
Indische Nonpareil met gele buik is aan de onderzijden in het midden minder rood dan de Indische Nonpareil met rode buik. De keel is blauw tot aan de onderbuik kaneelkleurig. Indische Nonpareil met rode buik heeft eveneens een blauwe keel maar heeft ook blauw aan de lichaamszijden. Voorhoofd is kobaltblauw, rondom de snavel zijn de veren zwart. Bovenzijde is groen en bovenstaartdekveren rood. In het midden op de borst een rode plek. Binnenste armpennen en vleugeldekveren groen, overige slagpennen zijn zwart met groene zoom. Handpennen zijn olijfgroen, middelste verlengde staartveren zijn donkerrood en de uiteinden zwartachtig. Alle overige staartveren zijn zwartachtig met rode buitenkanten en olijfgroene topeinden. Lengte is vijftien a zestien centimeter inclusief verlengde staartpennen. De ogen zijn bruin, de snavel is zwart en de pootjes zijn bruinachtig van kleur.

Geslachtonderscheid:
Volwassen vrouwtjes zijn duidelijk minder fel gekleurd dan de mannetjes.Het blauw op hun hoofdje en hals is bij de vrouwtjes veel bleker.Het rood op de borst ontbreekt bij de vrouwtjes.Het kan echter wel drie jaar duren voordat de vogels volledig op kleur zijn.Wat het moeilijk maakt ze voor die tijd te seksen.

Sociala eigenschappen:
Indische-nonpareils leven in de vrije natuur in kleine groepen en hebben ook in de voliere graag gezeldschap van een aantal soortgenoten.Ten opzichte van andere vogels gedragen ze zich vreedzaam.Alleen tijden de kweekperiode kunnen de mannen wat minder hebben van andere vogels.Het verdient aanbeveling ze samen te houden met andere,actieve prachtvinken.

Geschikte behuizing:
Ondanks zijn kleine postuur vraagt deze vogel aardig wat ruimte.Worden ze te klein gehuisvest,dan hebben ze aanleg om al snel dik te worden en vroegtijdig daaraan te sterven.Een ruime kamer-of buitenvoliere met beplanting vormt de ideale leefomstandigheden.De vogels zijn dol op de zon en doen het goed als ze de ruimte hebben,enkele uren per dag de kans te krijgen om te zonnenbaden.

Omgevingstemperatuur:
De ideale omgevingstemperatuur voor deze vogel ligt tussen de 16 en 20 graden,tijdens de kweekperiode is iets warmer aan te bevelen.

Voedsel:
Indien deze vogels eenmaal goed geacclimatiseerd zijn, eten ze de diverse zaden met de andere prachtvinken mee en voeden hiermee ook hun jongen, waarbij ze ook de gekiemde zaden met voorliefde nemen, evenals jonge meelwormen en miereneieren.

Activiteiten:
In een kooi of kleine behuizing zijn deze vogels vrijwelapatisch en bewegen weinig.Wat eennegatieve invloed heeft op hun gezondheid.In een ruime voliere met beplanting zijn ze juist actief en blijven ze beter in conditie,ze kunnen soms wat schuw zijn.

Kweek:
In grote kooien en in volières die voorzien zijn van veel struiken komen deze vogels wel tot broeden en brengen hun jongen zelf groot. Het nestmateriaal bestaat uit grashalmen, kokosvezels, sisaltouw en wol. Pop legt twee tot vijf eieren en deze wordt zowel door pop als man bebroed. En na veertien dagen broeden, komen de jongen uit en zijn na ongeveer zes weken zelfstandig.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast