Groene druppelastrilde

Gebruikersavatar
Saskia
Goudhaan
Goudhaan
Berichten: 3762
Lid geworden op: Za 15 Okt 2005, 21:27
Locatie: Noordbroek
Contact:

Groene druppelastrilde

Berichtdoor Saskia » Wo 04 Jan 2006, 21:35

Afbeelding

Groene druppelastrilde(mandingoa nitidula)

Verspreiding:
Afrika,zaire tot sierra leone.

Grootte:
Ongeveer 10 tot 11 centimeter.

Geslachtonderscheid:
Het verschil tussen beide geslachten is bij deze vogels eenvoudig te zien.De mannetjes zijn veel kleurrijker op de kop,keel en borst en hebben hun witte stipjes zijn meer uitgesproken.De mannen zingen en de vrouwtjes niet.

Sociale eigenschappen:
Groene druppelastrildes zijn verdraagzame vogeltjes die probleemloos bij zowel soortgenoten als andere soorten gehouden kunnen worden.Een koppel dat het goed samen kan vinden,vormt een paar voor het leven.

Geschikte huisvesting:
Deze vogels kunnen zowel in een buiten-als in een binnenvoliere worden gehouden.Ook in een ruime kooi kunt je deze vogels makkelijk houden,mits ze voldoende ruimte hebben en de stokken zo ver uit elkaar zijn dat de vogels moeten vliegen om van de ene tak naar de andere te komen.Dit voorkomt dat de vogels vet worden of last krijgen van verstoppingen.In een "kale" ruimte voelen ze zich zelden op hun gemak.Ze stellen prijs op een dichte randbegroeiing en ook in een kooi waar beschutting is.

Voedsel:
U geeft deze vogel als basis een goede kwaliteit zaadmengsel voor kleine tropische vogeltjes,aangevuld met wat trosgierst,gekiemd zaad en onkruid.Daarnaast hebben de vogels behoefte aan dierlijke eiwitten in de vorm van eivoer,levende en gedroogde insekten.Grit en maagkiezel mag niet ontbreken.

Activiteiten:
Deze vogels zijn vrij levendig;zelfs tegen de schemering zijn de vogels nog actief.Hoewel de jonge vogels wel wat schrikachtig kunnen zijn,kunnen ze bij een rustige benadering al snel vertrouwelijk worden.Ze bewegen zich iin alle lagen van de voliere,maar hebben een voorkeur voor dicht struikgewas en de bodem van de voliere.

Kweek:
Groene druppelastrilden vormen een paartje voor het leven en kunnen wat kieskeurig zijn ten aanzien van het kiezen van hun levenspartner.Het nest wordt vaak door het mannetje gebouwd en is vaak vrijstaand in een beschutte struik te vinden.Hiervoor worden onder andere kokosvezel,uitgeplozen sisal en zacht bekledingsmateriaal(dierenhaar,donsveertjes)gebruikt.Soms nemen de dieren intrek in een nestkastje.Ze leggen 4 tot 5 witte eitjes per keer,die afwisselend door beide ouders worden uitgebroed.Na ongeveer 13 dagen komen de eitjes uit.De jongen worden voornamelijk met levend voer gevoerd,zoals fruitvliegjes.Na ongeveer drie weken vliegen de jongen uit,ze kunnen dan nog niet voor hun zelf zorgen en worden nog 2 tot 3 weken doorgevoerd door beide ouders.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast