Vuurvink

Gebruikersavatar
Reijer
Goudhaan
Goudhaan
Berichten: 6685
Lid geworden op: Za 15 Okt 2005, 21:38
Locatie: woerden
Contact:

Vuurvink

Berichtdoor Reijer » Do 04 Jan 2007, 19:08

Afbeelding


Vuurvink Lagonosticta senegala


grootte: ca 9,5 cm


Herkomst

India


verschil tussen man en pop

het verschil tussen man en pop is duidelijk zichtbaar door de felle rode kleur van de man , de pop zal veel doffer, bruinachtig zijn


huisvesting

Bijna het perfecte vogeltje voor in een gezelschapsvoliere door zijn zachtaardigheid.
Het leuke aan deze vogel is dat hij tijdens het kweekseizoen kan worden losgelaten uit zijn kooi of voliere, als er gezorgd word voor voer in zijn kooi of voliere zal hij vrijwel zeker na het kweekseizoen terugkeren met de jongen , dit kan uiteraard alleen als de vuurvink apart wordt gehouden in zijn eigen voliere of kooi.

wel moet rekening gehouden worden met het feit dat de vuurvink een niet al te sterke vogel is, en slecht tegen de weersomslagen kan, in de herfst en winter is het daarom aan te bevelen het vogeltje binnen te houden, of een verwarmd nachthok aan te bieden.


Kweek

de vuurvink is een makkelijke vogel om mee te kweken, in een goed beplante voliere zal hij dan ook vrij snel tot broeden overgaan.
Ook in de broedgelegenheid is de vuurvink vrij makkelijk , een gesloten nestkast met een invlieggat van 4 cm, een halfopen nestkast, of een nestkorfje zal door hun gemakkelijk gebruikt worden.
Ook kunnen ze in een goed beplante voliere een nest kunnen maken in een van de aanwezige struiken.
Het legsel zal bestaan uit 3-4 witte eitjes, welke 11-12 dagen dagen bebroed zullen worden door beide ouders, en s`nachts door beide ouders.
Na 17 -21 dagen zullen de jongen uitvliegen en 10 dagen later zullen ze volledig zelfstandig zijn.


Voeding

Als voeding voldoet een tropisch zaadmengsel aangevuld met gras en onkruidzaden, ook gekiemd zaad, trosgierst en af en toe wat vogelmuur wordt graag gegeten.
Tijdens de opfok is het van belang dat er voldoende levend voer wordt verstrekt zoals , buffalowormpjes, en verse mieren eieren,en maden.
Zeker als dit tijdens de eerste levensweek van de jongen niet voldoende worden verstrekt, zullen de jongen het vrijwel zeker niet overleven omdat er tijdens de eerste levensweek niets anders door de jongen wordt gegeten.
Het is daarom zaak dat ook de oudervogels dit levende voer regelmatig krijgen om ze te laten wennen aan dit levende voer
Afbeelding

gerrit
Hoogvlieger
Hoogvlieger
Berichten: 362
Lid geworden op: Di 12 Dec 2006, 18:25
Locatie: Waregem
Contact:

Berichtdoor gerrit » Vr 05 Jan 2007, 16:46

Er zijn nog heel wat ondersoorten te vinden ook.

Gebruikersavatar
Reijer
Goudhaan
Goudhaan
Berichten: 6685
Lid geworden op: Za 15 Okt 2005, 21:38
Locatie: woerden
Contact:

Berichtdoor Reijer » Vr 05 Jan 2007, 20:10

Er zijn nog heel wat ondersoorten te vinden ook.
alle info is welkom :wink:
Afbeelding

G de Beer
Bevrucht eitje
Bevrucht eitje
Berichten: 26
Lid geworden op: Wo 21 Mar 2007, 22:53
Contact:

Berichtdoor G de Beer » Zo 25 Mar 2007, 03:11

in het broedseizoen heb ik een mayonaisemmertje in de grond begraven met gaas er over heen. In dat emmertje doe ik een halve banaan en binnen de korste keren (bij hogere temperatuur) zijn er fruitvliegjes. De vuurvinken zijn dol op.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast