Zwarte baardvogel - Capito niger

Gebruikersavatar
JohanPG
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1777
Lid geworden op: Do 21 Mei 2009, 22:22
Locatie: Alteveer (GN)
Contact:

Zwarte baardvogel - Capito niger

Berichtdoor JohanPG » Di 17 Apr 2012, 10:44

Afbeelding
Man
Afbeelding
Pop

Leefomgeving
De zwarte baardvogel leeft van oorsprong in Zuid-Amerika, voornamelijk in de noordelijke helft van dit continent. Toch zijn er ook hier delen waar hij wel of juistniet voorkomt. Zo komt hij bijvoorbeeld voor in het noordoostelijke Amazonegebied in Romaima, Pará en Amapá, staten van Brazilië. Ook aan de Atlantische kust, grenzend aan Frans-Guyana komt hij voor. Uiteraard zijn er nog meer locaties.

Het liefst leven ze in tropische of subtropische bossen, waar ze zich kunnen verstoppen in het dichte bladerdek van de bomen. Toch zijn ze ook te vinden nabij tropische moerassen en zelfs in de buurt van mensen, bijvoorbeeld bij plantages.


Uiterlijk
De zwarte baardvogel heeft over het algemeen een lengte van circa 19 cm, van kop tot staart. Het gewicht bedraagt gemiddeld 55 gram.

De vogels hebben een zwarte snavel met een rode voorhoofdband en keel. De voorhoofdsband gaat geleidelijk over in geel, waardoor er ook oranje herkend kan worden. Ook op de keel gaat het rood geleidelijk over in geel, soms meer richting wit. Bij mannen zijn de hele borst en buik geel/wit, bij de poppen is kenmerkend dat dit gepaard gaat met veel zwarte stippen. Bij de man zijn deze stippen bijna alleen te zien in de broek (rondom de poten).

Vanuit de voorhoofdsband lopen bij de man aan beide zijden van de kop twee witte strepen tot de hals. Het rugdek en de vleugels van de man is overwegend zwart met witte strepen. De poppen hebben de strepen op de kop minder duidelijk, maar ze zijn wel aanwezig, en de stippen structuur die welke op de buik te zien is zet zich nog een beetje door op de kop. Naarmate we verder naar de hals en het rugdek gaan zien we dat dit overgaat in zwarte, waarbij de veren een witte omzoming hebben.In de slagpennen is wel duidelijk meer wit aanwezig. Verschil tussen poppen en mannen is dus duidelijk herkenbaar.

Voeding
Het voedsel dat de zwarte baardvogel tot zich neemt bestaat voornamelijk uit nectar en vruchten. Ook spinnetjes, wormpjes en andere insecten vinden ze heerlijk.

Voortplanting
De vogels nestelen het liefst in boomholtes. Dit kunnen verlaten nesten zijn van bijvoorbeeld spechten, maar ze willen ook zelf wel eens een gaten in bomen maken als het hout zacht is.

Een koppel legt gemiddeld 2 tot 5 eieren. De eieren worden gedurende 18 dagen bebroed door beide ouders. Na 18 dagen komen de eieren uit. De jongen zijn na ongeveer 30 dagen oud genoeg om uit te vliegen. Ondanks dit zullen ze nog enkele weken gevoed worden door de ouders.


© Volièreforum.nl
Afbeelding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast