Toekanbaardvogel - Semnornis ramphastinus

Gebruikersavatar
JohanPG
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1777
Lid geworden op: Do 21 Mei 2009, 22:22
Locatie: Alteveer (GN)
Contact:

Toekanbaardvogel - Semnornis ramphastinus

Berichtdoor JohanPG » Zo 22 Apr 2012, 13:02

Afbeelding
© Foto door Vince Smith

Leefomgeving
Toekanbaardvogels komen voor in de tropische gebieden ten westen van de Atlantische Oceaan. Dit zijn de zogenaamde neotropen. Ze leven vooral in de montane- en primaire bossen in het westen van Ecuador en Colombia. Bij voorkeur bevinden ze zich in het dichte bladerdek van de bomen. Ze komen maar plaatselijk voor. Vaak in kleine groepen van ongeveer 4 vogels.

Uiterlijk
De toekanbaardvogel heeft over het algemeen een lengte van 18 tot 21 cm, van kop tot staart. De kop is relatief groot van vorm vergeleken met de rest van het lichaam. De snavel is bol van vorm en de ondersnavel loopt uit in een haakvormig puntje. De ogen zijn rood tot kastanjebruin van kleur. De poten zijn grijs.

De vogels hebben een opvallend verenkleed. De bovenzijde van de kop, het deel rond de ogen en het bovenste deel van de nek zijn zwart van kleur. Bij mannen komt het vaak voor dat de veren op de kop een kuifje vormen. Boven het oog begint een brede, witte streep welke doorloopt tot halverwege de nek. Het bovenste deel van de borst, de keel en de wangen zijn lilablauw van kleur. Het blauw van de borst gaat zeer abrupt over in een rode kleur op de onderborst. Dit rood loopt door over de buik tot aan het onderlichaam. Hier gaat het geleidelijk over in een geel-groene kleur. Dit gaat geer geleidelijk over in een knal goudgele kleur van de stuit. Rondom de poten is een blauw-grijze kleur te zien. Het rugdek is lichtbruin van kleur. Deze kleur betreft ook nog een deel van de vleugeldekveren. De andere dekveren zijn paarsblauw van kleur. De slagpennen zijn zwart tot donkerblauw.

Voeding
Het voedsel dat de zwarte baardvogel tot zich neemt bestaat voornamelijk uit nectar en vruchten.


Voortplanting
De vogels nestelen het liefst in boomholtes. Dit kunnen verlaten nesten zijn van bijvoorbeeld spechten, maar ze willen ook zelf wel eens een gaten in bomen maken als het hout zacht is.

© Volièreforum
Afbeelding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast