Kopersmid baardvogel - Megalaima haemacephala

Gebruikersavatar
JohanPG
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1777
Lid geworden op: Do 21 Mei 2009, 22:22
Locatie: Alteveer (GN)
Contact:

Kopersmid baardvogel - Megalaima haemacephala

Berichtdoor JohanPG » Zo 22 Apr 2012, 14:23

Afbeelding
© Foto door Tank msia

Leefomgeving
De kopersmid baardvogel, ook wel de roodvoorhoofd baardvogel genoemd, leeft in Zuid- en Zuid-Oost Azie.
In en rondom de valleien van het Himalaya gebergte komen ze vrij veel voor tot circa 3000 voet. In zeer droge en zeer natte gebieden zijn ze niet te vinden. Ze zijn vooral te vinden in tuinen en bosjes.

De kopersmid baardvogel kent maar liefst 9 ondersoorten.

Uiterlijk
De vogel toont qua formaat veel overeenkomst met een mus, hij is namelijk maar 17 centimeter lang van kop tot staart.

De vogel heeft een relatief grote kop met een kort nekje op een vrij klein lichaam. Zoals we kennen van bijvoorbeeld diamantduifjes hebben de vogels een rode oogring. Er loopt horizontaal een zwarte streep van af de snavel, onderbroken door het oog, tot aan de nek. Onder en boven de ogen bevindt zich wat geel. Boven de zwarte, stompe snavel bevindt zich de grote rode voorhoofdsband welke zeer opvalt. De rest van de kop is zwart.

De keel is geel. Deze gaat over in een rode borst, welke alvorens het overgaat in de witte buik met zwarte streepjes, onderbroken wordt door een gele band. Het rugdek is grasgroen van kleur met helemaal bovenop een wat meer donkergroene structuur. De vleugels zijn ook grasgroen. De dekveren hebben een lichte omzoming. De slagpennen zijn echter zwart met groen, welke veel overeenkomst vertoont met de staart.
De witte buik gaat geleidelijk over in een geelgroene stuit. De poten zijn vleeskleurig.

Dat de naam roodvoorhoofd baardvogel afgeleid is van de rode voorhoofdband is wel duidelijk. De meer gebruike naam kopersmid baardvogel komt van de klank die de vogel maakt. Deze lijkt op het slaan met een hamer op metaal.

Voeding
Het voedsel dat de zwarte baardvogel tot zich neemt bestaat voornamelijk uit vruchten, waarbij steenvruchten en bessen de voorkeur hebben. Ander fruit kan echter ook prima. Insecten worden af en toe ook gevangen, voornamelijk tijdens het broedseizoen. Het zijn vooral vliegende insectjes die uit de lucht gevangen worden. Ze willen ook nog wel eens wat bloemblaadjes tot zich nemen.

Soms eten ze tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht in bessen per dag.

Voortplanting
De vogels nestelen het liefst in boomholtes. Ze maken vaak een nest in de onderkant van horizontale takken. Hierin worden 2 tot 4 eieren gelegd welke in ongeveer twee weken uitgebroed wordt.
Er worden meestal twee nesten grootgebracht per jaar.

© Volièreforum
Afbeelding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast