Vleugels en veren

Gebruikersavatar
JohanPG
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1777
Lid geworden op: Do 21 Mei 2009, 22:22
Locatie: Alteveer (GN)
Contact:

Vleugels en veren

Berichtdoor JohanPG » Di 17 Apr 2012, 22:23

Afbeelding

De veren op de vleugel van een vogel zijn te groeperen in de dekveren en de slagpennen. De buitenkant van de vleugel bestaat uit de hoofdslagpennen, ook wel de handpennen genoemd. De veren zitten in de 'hand' van de vleugel. Het aantal hoofdslagpennen kan variëren van 9 tot 12 stuks. Het zijn lange, sterke en soepele veren. Ze hebben namelijk als functie het verplaatsen van lucht bij een neerwaartse bewegen van de vleugels en het door laten van lucht bij een opwaartse beweging.

Verder naar binnen bevinden zich de secundaire slagpennen, ook wel de arm-pennen genoemd. Het aantal varieert van 6 tot 40 van deze veren, afhankelijk van de grootte van de vogel. De secundaire slagpennen zorgen voor de opwaartse kracht tijdens het vliegen. Ter hoogte van de buitenste bovenhoek van de vleugel, de duim, bevinden zich drie zogenaamde duimvleugels. Dit zijn korte veren die voorkomen dat er verstoring van de luchtstroom langs de vleugels plaats vindt, waardoor de vogel uit balans kan raken.

De verschillende slagpennen worden afgedekt door dekveren van verschillende groottes. Deze zorgen er voor dat de vleugel een gesloten geheel vormt. Dit is erg belangrijk om in balans te blijven tijdens het vliegen. Vogels zorgen dan ook veel aandacht aan hun verenpak. Ze zijn regelmatig bezig de veren op orde te leggen, zodat er geen gaten in de vleugels zitten. Onder aan de achterzijde van de vogel bevindt zich een klier welke een vette stof af scheidt. De vogel verspreid deze stof over de veren met zijn snavel. Zo blijven de veren soepel, sterk en schoon. Daarnaast stoot deze laag water af.

Eén keer per jaar vallen de veren uit en groeien er nieuwe aan. Dit gaat geleidelijk, zodat de vogel gewoon kan blijven vliegen. Dit gebeurt meestal in de herfst. Dit fenomeen heeft 'rui'. Er zijn vogels die meerdere keren per jaar ruien, hun veren in één keer verliezen of die in een ander jaargetij ruien.

Veren
Afbeelding

Hierboven zijn al verschillende veren behandeld en we weten nu hoe een vleugel globaal in elkaar zit qua veren. De verschillende veren hebben qua principe allemaal dezelfde opbouw, maar de verhoudingen kunnen verschillen. Zo heeft het ene veertype bijvoorbeeld meer dons dan het andere.

Iedereen heeft wel eens een veertje vast gehouden, dus iedereen zal ook het plaatje hierboven herkennen. Van onder naar boven komen we eerst bij de spoel. Dit is deel wat in de vogel zit gepind, zodat de veer op zijn plek blijft zitten. Uit de spoel groeit de schacht. Hieraan zitten alle kleine haartjes die de veer zijn kleur en vorm geven. Deze haartjes noemen we de baarden. Het is bijna niet te zien met het blote oog, maar vanuit deze baarden ontspringen ook weer kleine haartjes. Dit zijn de zogenaamde baardjes. De baardjes zijn er eigenlijk in twee types: de gewone baardjes en de haakjes. De ene zijde van een baard bevat baardjes en de andere zijde bevat haakjes. De veren die naast elkaar liggen in een vleugel of bijvoorbeeld het rugdek zitten dus aan elkaar vast doordat de haakjes van de ene veer vast haken aan de baardjes van de veer er naast. Zo vormen de veren samen een mooi gesloten geheel.

Afbeelding
Afbeelding

gerrit
Hoogvlieger
Hoogvlieger
Berichten: 362
Lid geworden op: Di 12 Dec 2006, 18:25
Locatie: Waregem
Contact:

Re: Vleugels en veren

Berichtdoor gerrit » Wo 02 Mei 2012, 21:12

mooi en leerrijk artikel

Gebruikersavatar
JohanPG
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1777
Lid geworden op: Do 21 Mei 2009, 22:22
Locatie: Alteveer (GN)
Contact:

Re: Vleugels en veren

Berichtdoor JohanPG » Wo 02 Mei 2012, 23:25

Bedankt. Binnenkort zal ik het aanvullen met een stuk over hoe een veer zijn kleur(en) krijgt.
Afbeelding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten